Recent

7 tips voor als je gaat fietsen in New York

Fietsen in New York – check!

Ons hotel (Yotel, voor de geïnteresseerden) verhuurt fietsen voor maar $3, dus maakten we daar graag gebruik van. De fiets was niet zo fantastisch, maar ons tochtje door Central Park en langs de Hudson was heerlijk.

Fietsen in Central Park, New York

Yotel huurfiets

Als je gaat fietsen in New York zijn er een aantal dingen die je moet weten. Enkele tips van een – ahum – ervaringsdeskundige.

1. Kies een goede (huur)fiets

Kies voor een comfortabele fiets. Essentieel als je een langere fietstocht wil maken. Als het kan, test hem dan even uit en vraag of ze het zadel en het stuur op de juiste hoogte kunnen zetten. Als het zadel te laag staat, eindig je gegarandeerd met kniepijn.

And last but not least: zijn de banden opgepompt en werken de remmen?

2. Ga op zoek naar straten met bike lanes

Daar kan je iets comfortabeler fietsen (al trekt niet elke chauffeur zich even veel aan van die bike lanes). De gemakkelijkste manier om ze te vinden, is via Google Maps. Als je de ‘Cycling’ optie aan zet, duiden de groene lijnen de beste fietsroutes aan.

Trouwens, in zowat elke bike shop vind je gratis NYC Bike Maps.

New York City Bike Map

3. Rij in de richting van het verkeer

In New York kom je in de binnenstad zelden straten tegen met tweerichtingsverkeer. Volg als fietser altijd de rijrichting van de auto’s, zeker in straten waar er geen bike lanes zijn. ’t Is voor je eigen veiligheid.

4. Take the lane

Geen bike lane? Fiets dan op straat. Neem de ruimte in die je nodig hebt. Blijf ver genoeg uit de buurt van geparkeerde auto’s en neem de volledige rijstrook in als je merkt dat auto’s je niet veilig (met minstens 1 meter ruimte tussen jou en de auto’s links en rechts van je) voorbij kunnen steken.

5. Gebruik je bel

Voetgangers en andere fietsers horen je vaak niet aankomen. Gebruik je bel om je aanwezigheid aan te geven. Geen bel op je fiets? In New York wordt er niet geroepen, maar gefloten. (Sommige fietsers zitten gewoon constant deuntjes te fluiten op hun fiets, ook grappig.)

6. Fiets nooit op het voetpad

Fietsen op het voetpad wordt niet geapprecieerd. (Dan krijg je roepende mensen en zo.) Een fiets hoort thuis op de weg of in een bike lane.

7. Kijk uit voor auto’s die afdraaien

Dit geldt overal ter wereld: let op voor auto’s die afdraaien en daarvoor het fietspad moeten kruisen. Ga – indien mogelijk – achter de auto rijden en steek hem voorbij langs de andere kant. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten tussen een auto en de stoeprand.

Fietsen langs de Hudson, New York

Mocht je ooit de kans krijgen om te fietsen in New York – zeker doen! Je moet soms verdomd creatief zijn, maar het is wel een leuke ervaring die een plaats verdient op de bucket list van elke fietser.

Outfit shoppen bij Rapha in New York

Het schone weer zit er aan te komen. Zomerse temperaturen die schreeuwen om blote beentjes, ook op de fiets. Helaas is de enige outfit die ik ooit kocht zeer geschikt voor herfst en winter maar minder ideaal op warmere dagen.

Onze reis naar New York kwam op geen beter moment. Er zijn nog niet al te veel zonnige dagen gepasseerd, de wisselkoers staat (redelijk) goed en er is een Rapha Cycle Club in SoHo.

Rapha, cycle club en winkel

SoHo is de gezellige coté van de hipsters, vermoed ik. De ideale plek voor een cycle club met eigen barista. Voor fietskledij en accessoires (en koffie) kan je terecht in Prince Street.

Rapha Cycle Club New York

Een zomerse outfit in navy blue

Een short en een jersey stonden vanboven op de lijst. Ik had al wat onderzoek gedaan en wist dat de Classic Bib Short mijn ding wel was. De jersey werd er eentje uit de Rapha Core collectie. Vooral omdat ik geen fan ben van merino (wollen) shirts en omdat ze ze hadden hangen in navy blue. Een paar dagen later werd de outfit verder uitgebreid met een waterdichte gilet, een set armwarmers en een paar sokken.

Rapha navy blue outfit

Collector’s item

Afgelopen weekend stond Rapha New York in het teken van de Gran Fondo New York. Wie voor een bepaald bedrag kocht, kreeg een RCCNY petje mee. Eentje om te koesteren!

Rapha RCCNY petje

Wat draag jij het liefst op de fiets?

Langs de Nete, de Rupel en de Schelde (60 km)

Door het prachtige weer van het afgelopen weekend had ik enorm veel goesting om te gaan fietsen. Liefst een mooie route met wat natuur en zo weinig mogelijk stad. Ik zag Antwerpen achter me verdwijnen vanuit de trein, stapte uit in Station Lier en vertok van daaruit terug richting stad, met een omweg van zestig kilometer. De kanten van Boom/Rumst/Duffel zijn me niet onbekend (één van mijn vaste routes loopt een heel stuk langs de Rupel) maar deze keer ging ik iets verder op ontdekking.

image

De route

> Afstand: ± 60 km
> Hoogtemeters: 62 m
> Start: station Lier
> Finish: Antwerpen (centrum)
> Parcours: te raadplegen via Strava

Als je in Lier van de trein stapt, moet je amper 200 meter fietsen en je ziet de Nete al opduiken. Vanaf dan volg je gewoon het water, steek je op het juiste moment een brug over, en kom je uiteindelijk uit aan de voetgangerstunnel, die je onder de Schelde door weer naar Antwerpen brengt.

Het grootste deel van de route bestaat uit jaagpaden. Lange stukken rechtdoor met de zon in je nek (als je ’s morgens vertrekt) en talloze bochten tussen de bomen en het riet. Met een beetje geluk heb je de wind in de rug en haal je zonder moeite snelheden van 26-30 km/u.

neterupelschelde-02

De highlights

Ik heb zo genoten van mijn fietstochtje dat ik bijna geen foto’s heb genomen. Had ik voor elke fotogelegenheid gestopt, dan was ik nu nog niet thuis denk ik. Maar geloof me als ik zeg dat ik heel wat schoonheid heb gezien onderweg. Hieronder de drie mooiste stukjes.

 • Stadsvest (Lier)
  Zo heerlijk rustig, zelfs al ben je Lier nog niet uit. Er liggen hier heel wat fiets-/en wandelpaden die je kan volgen. Dat in de prille ochtendzon, terwijl de wereld nog aan het ontwaken is. Puur genieten.
   

 • Park ’s Heerenbeemden (Rumst)
  Als je langs de Nete en de Rupel fietst, kom je regelmatig kleine meertjes tegen. Een korte change of scenery is altijd aangenaam. Je komt hier vooral wandelaars en vissers tegen. En een café, voor moest de dorst gelest moeten worden.
   

 • Natuurgebied Schausselbroek (Temse)
  Het mooiste stukje natuur dat ik tot nu toe per fiets ontdekt heb. Het jaagpad zigzagt doorheen de polders en als je de tijd neemt om even rond te kijken ontdek je allerlei planten- en diersoorten.

De score: 9/10

Ik hou van jaagpaden (geen auto’s!) en ik fiets graag langs ’t water, dus dit was voor mij een route om van te genieten. Elke keer je het water oversteekt, kom je in een iets andere omgeving terecht. Tussen Temse en Kruibeke pik je een heel stuk gewestweg mee, en in de voetgangerstunnel kan je even afkoelen.

Een absolute topper als je

 • houdt van de natuur;
 • graag over jaagpaden fietst;
 • verkoeling zoekt op warme dagen;
 • houdt van een uitzicht over ’t water.

Van Leuven naar Antwerpen voor Global Bike to Work Day

Als beginnend fietser is je trophy case op Strava niet bepaald indrukwekkend. Tot gisterenavond was de mijne zelfs leeg. Global Bike to Work Day bracht daar verandering in.

Op een gewone werkdag fiets ik van Antwerpen centrum naar de Noorderlaan. Een fietstochtje van ongeveer 6 kilometer. Gisteren moest ik in Leuven zijn, dus werd de uitdaging een stuk groter – 60 kilometer, als je de Dijle volgt, want gigantisch veel bochtjes.

Fietspad tussen Leuven en Mechelen

Het werd een avontuur van slakken ontwijken, konijntjes spotten en over grind rijden langs ’t water. Het eerste stuk dan toch. De laatste 20 kilometers werden gereden in de gietende regen. Ik had ook een schoudertas bij die iets te zwaar was en ik ben mijn tool roll kwijt geraakt.

En toch was het dat waard.

Want nu heb ik een Strava badge!

Review: The Essential, voor essentiële tools

Update 10/05: hoe geweldig deze bike roll ook was, ik ben hem kwijtgeraakt tijdens het fietsen. Dat laatste minpunt is dus wel een serieuze. Aargh!

The Essential van E.H. Works stond ook op mijn wishlist eind vorig jaar. Ik had nood aan iets om een aantal tools in te steken voor onderweg, want als fietser ben je maar beter voorbereid – platrijden kan altijd. Het eerste dat me aansprak aan The Essential was de retro/crafty look. Dat het een wreed handig ding is, ontdekte ik pas toen ik hem had.

The Essential werd getest

 • bij regen, hagel en lichte sneeuw;
 • met opspattende modder en vuil;
 • op kinderkopkes en slechte fietspaden.

Ontwerp

Eigenlijk is The Essential niet veel meer dan een lap stof met zakjes. Je kan er verrassend veel in kwijt. Denk aan een reserveband, bandenlichters, een luchtpatroon of twee, een multitool en – in mijn geval – wat extra power voor de iPhone. (Als je gaat voor de versie mét tools, zit er een set bandenlichters, een multitool en een patch kit bij.)

Het gewaxte canvas voelt vettig aan, maar heeft wel zijn voordelen: het is waterafstotend en ongelooflijk stevig. The Essential werd afgewerkt met stevig stiksel en leer, en wordt geleverd met een leren riempje om hem onder je zadel te bevestigen.

The Essential by E.H. Works

The Essential by E.H. Works

Montage

Zo’n tool roll onder je zadel hangen is nog niet zo eenvoudig. Eerst moet je uitvissen hoe de sluiting werkt en dan moet je er nog in slagen om het riempje aan te spannen terwijl je de rol op zijn plaats houdt. Daarnaast is de kans dat je hem onderweg verliest reëel. Bij mij is het tot nu toe twee keer voorgekomen: de eerste keer omdat ik hem niet goed genoeg had vastgemaakt, de tweede keer omdat de kinderkopkes iets te hardnekkig waren. Gelukkig had ik hem horen vallen en moest ik maar een paar meter terug. Je kan het riempje dus beter iets te hard aanspannen dan te weinig.

(Als je de bike roll niet wil of kan vastmaken onder je zadel: hij past ook in de meeste bidonhouders.)

The Essential by E.H. Works

Gebruik

The Essential gaat hier al een aantal maanden mee en heeft ondertussen wel wat regen gezien. Het materiaal is waterafstotend, dus je hebt er geen last van, en je tools ook niet. Dankzij de positie van de zakjes en het feit dat je alles strak oprolt, geraakt het water nooit tot aan je fietsmateriaal. Ook modder is geen probleem: even laten opdrogen en dan gewoon wegvegen. Of het hele ding onder de kraan houden.

Als je met een platte band naast de weg staat, kan The Essential ook meteen dienen als oppervlak (± 20 x 40 cm) om op te werken. Je tools blijven proper, want je moet ze niet op de grond leggen.

Score: 8/10

Ik ben enorm content met mijn bike roll. Al mijn tools passen er in (ik heb zelfs nog wat ruimte over), het is stevig materiaal dat tegen een stootje kan, en hij ziet er leuk uit. En The Essential is véél praktischer dan een gewoon zadeltasje. Een must have!

Pluspunten:

 • Duurzaam materiaal
 • Water-/vuilafstotend
 • Veel ruimte voor tools
 • Zakjes in allerlei maten
 • Kan dienen als werkoppervlak
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Retro/crafty look

Minpunten:

 • Moeilijk te monteren
 • Je moet hem stevig vastmaken