Getest: AI gegenereerde profielfoto's

Het is al AI wat de klok slaat tegenwoordig: van AI gegenereerde kunst tot ChatGPT. Zeer interessant allemaal, maar ik ben er nooit zelf mee aan de slag gegaan. Zelfs ChatGPT heb ik nog niet uitgetest (het zit dan ook altijd aan volle capaciteit). Maar toen een collega me vertelde over AI algoritmes die op basis van een set foto's nieuwe profielfoto's genereren, vond ik dat het tijd was voor een projectje.

Ik voerde een tiental foto’s van mezelf aan twee AI algoritmes - dat van vana.com en dat van de Lensa app - kwestie van te kunnen vergelijken. Het was twee keer dezelfde reeks foto's, die vooral frontale profielfoto's bevatte.

Resultaten Vana AI

Eerst heb ik Vana getest, maar de resultaten waren nogal teleurstellend. Er zat bijna geen enkel beeld tussen waarin ik mezelf herkende. Dit zou eender welke (AI gegenereerde) vrouw kunnen zijn, toch?

Via vana.com: € 4,55 voor 80 afbeeldingen.

Resultaten Lensa AI

Lensa heb ik uiteindelijk twee keer getest. Eerst met dezelfde set foto's en daarna nog eens met een andere set, met meer variatie (frontaal en in profiel, kort en lang haar, hoekige en ronde bril). Het eerste probeersel bleek uiteindelijk de beste set van allemaal te zijn. In deze foto's ben ik zeer herkenbaar. En sommige zien er ook nog best cool uit.

De tweede set was een stuk minder. De foto waarop het lijkt alsof ik recht uit Star Wars kom, is de beste van deze tweede test. Meer variatie in de foto's was dus not necessarily a good thing.

Via de Lensa iPhone app: € 9,99 voor 100 afbeeldingen.

Conclusie

Leuk om eens mee te spelen als je tijd (en geld) te veel hebt. En misschien ook ideaal om inspiratie op te doen (blauw haar staat me wel, niet? 😆). Maar mijn volgende profielfoto is er niet uit gekomen. Wel benieuwd hoe het verder gaat evolueren, want dit is nog maar het begin, natuurlijk.