Hét bewijs dat fluovestjes en flikkerlichtjes niet helpen

Vrijdagavond, we hebben net een #CriticalMassAntwerp fietstocht achter de rug, en ik fiets met onze oudste naar de frituur. ('t is een traditie aan het worden.) Ik heb een fluovestje aan en hij ook. En, omdat het deze keer een glow in the dark editie was, hangt onze Urban Arrow vol met felgekleurde, flikkerende kerstlichtjes. Kortom: we zijn zéér zichtbaar.

Of dat dachten we toch.

De auto die voor ons rijdt, stopt plots. Ik rem en kom tot stilstand, met de snuit van de bakfiets op pakweg een meter van zijn achterbumper. Ik was in de veronderstelling dat de bestuurder ons gezien had - want ja, niet te missen met al die fluo en die lichtjes, en we reden ook al een tijdje achter hem - tot hij achteruit begon te rijden. Ik heb serieus moeten roepen voordat hij stopte (de bumper in kwestie ondertussen nog maar een paar centimeter van onze fiets verwijderd), want hij had blijkbaar niet door dat er een flikkerende bakfiets met twee fluorescerende en reflecterende passagiers achter hem stond.

Conclusie?

Verkondigen dat het veiliger is in het verkeer als je een fluovestje draagt, is gigantische onzin. (Maar dat wisten we natuurlijk al.) Het probleem, én de oplossing, zitten hem aan de andere kant: neem koning auto weg, en je neemt het gevaar weg. (Maar dat wisten we natuurlijk ook al.)


#CriticalMass - Mirthe M.’s 10.1 km bike ride
Fietstocht onder politiebegeleiding om meer aandacht te vragen voor fietsveiligheid in de stad. Elke laatste vrijdag van de maand, start aan het Theaterplein om 18u.
Critical Mass Antwerp: elke laatste vrijdag van de maand, om 18u aan het Theaterplein. Volgende fietstocht: 30 december.